Money Saver: gratis Media Center

Ben je even de bordspellen beu, heb je genoeg van je gratis computergame? Wil je een avond languit voor je TV hangen? Doe het dan meteen in stijl met een hypermodern Media Center. En zoals onze gewoonte is, hoeft het ook deze keer geen geld te kosten.

Wat doet zo'n Media Center? Ten eerste moet het je media kunnen afspelen: films, video's, muziek en foto's (als diashow). Daarnaast kan het betere Media Center ook automatisch je media catalogiseren: muziek volgens stijl, album of artiest, films volgens genre. Wil je 10/10 voor stijl, dan moet je Media Center ook bijkomende informatie automatisch opzoeken en weergeven: de originele filmposter als cover in je overzichtslijst, een samenvatting van de afleveringen van je serie, de albumhoes van het afspelende liedje, ...


Logo van XBMC, gratis media centerXBMC is een gratis (en open source) Media Center dat dit alles en nog meer doet: ook het weerbericht en de hoofdpunten van het nieuws (via een instelbare RSS-feed) verschijnen zonder problemen op je scherm.
Neem daarbij nog het automatisch downloaden van ondertiteling en de talloze add-ons die XMBC aanbiedt, en je hebt een Media Center waar menig betalende varianten niet tegen op kan.


Minpuntje? XBMC is software, daar moet natuurlijk hardware bij komen. Je kan het altijd installeren op je PC of laptop, en als je gewend bent daarop naar films te kijken, is er geen probleem. Maar als je liever je TV gebruikt, dan moet je je laptop daar op aansluiten. Je kunt XBMC immers niet installeren op je TV zelf. Op zich nog steeds geen probleem, maar niet super handig.
Overweeg je een oude PC achter je TV te verstoppen en daar XBMC op te draaien? Spijtig, de faalkans is groot: om moderne media af te spelen (video in H.264-formaat, FullHD op 1080p) heb je wel wat rekenkracht nodig: minimum een Pentium IV met videokaart. Dat soort computers heb je normaal niet op zolder staan...


Gelukkig bestaan er oplossingen - zij het niet volledig gratis. Met een mini PC kun je al een heel eind weg: daarop installeer je eenvoudig XBMC.
Wil je minder verbruik, meer controle, goedkopere hardware? Dan is de RaspberryPi je ding. Je koopt 'm in Nederland voor € 30. Let wel: je moet zelf nog een SD-kaartje, stroomkabel en HDMI-kabel voorzien.
Raspberry Pi model B
Zie je de assemblage en installatie niet zitten? Dan kun je 'm ook volledig geprepareerd bestellen voor € 51. Vergeet echter niet dat het toestel weinig eigen opslagcapaciteit heeft: voor het opslaan van je media heb je een externe harde schijf nodig. Die kun je aansluiten via één van de twee voorziene USB-poorten.


Of je nu een mini PC, de RaspberryPi of je eigen laptop gebruikt, je wil je Media Center van op afstand kunnen bedienen. XBMC laat toe dit via een web-interface te doen die je op eender welk toestel kunt openen (een laptop, tablet, smartphone...). Heb je een Android smartphone of tablet, dan heb je nog een mooier alternatief: de gratis applicatie Yatse.

Afstandsbediening voor XBMC



Geen opmerkingen:

Een reactie posten