Money Saver: gratis game

In een vorige post had ik het al over een gratis gezelschapsspel, deze keer zoeken we het in de wereld van de computergames. Ook daar zijn immers gratis versies te verkrijgen, en niet alleen van online en door advertenties overspoelde kaartspellen. Ik bedoel zelfs niet de Facebook-games zoals Mafia Wars of FarmVille, die enkel in eerste instantie gratis zijn en na een tijdje spelen toch geld blijken te vereisen om "upgrades" of "special weapons" of "credits" of zoiets te krijgen.

Nee, ik bedoel echte volwaardige computergames die gratis zijn. Ok, "volwaardig" moet je wel op z'n wii's interpreteren: het gaat over volwaardige gameplay, niet de meest fancy realistische 3D visualisaties. Maar geef toe, voor het spelen op je PC zoek je niet meteen de zware games uit - dat soort games is tegenwoordig toch veel beter geschikt voor de echte gameplatformen zoals Xbox, PlayStation en Wii. Zware games op je PC draaien vereist bovendien de juiste hardware (extra geheugen, speciale videokaart), en dat durft al 's duur uitvallen.
Nee, voor een PC-game zoek je naar goede gameplay, een spel dat je even de wereld kan doen vergeten en je op een leuke manier weet uit te dagen.


OpenTTD is an open source
simulation game based upon
Transport Tycoon Deluxe
Zo'n spel vind je in OpenTTD. Dit spel is een gratis en open source kloon van het oude (1995) Transport Tycoon Deluxe, een game waarin je een transportbedrijf bestuurt en het moet opnemen tegen rivaliserende bedrijven (andere spelers in online gameplay, of de AI als je alleen speelt) in een strijd om het grootste transportimperium. Je vervoert passagiers en goederen  over de weg (bussen, vrachtwagens, tankwagens), via het spoor, over het water en door de lucht. Je bouwt bushaltes, laadkaaien, stations, vliegvelden en havens. Je legt spoorwegen en asfaltwegen aan, je bouwt tunnels en bruggen, stelt routes in voor je voertuigen en gaat om met alarmsignalen die je medewerkers je sturen.

Aangezien je begint met een lening, is het kwestie van een evenwicht zoeken tussen enerzijds geleidelijk aan je imperium uitbouwen, inkomsten en uitgaven aan nieuwe investeringen afwegen, en anderzijds vlug genoeg zijn om je niet laten overschaduwen door je concurrenten.


Overtuigd? Je download de recentste versie (01/04/2013) - zoals gezegd, volledig gratis - op de website van OpenTTD.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten