Maak je er geen zorgen over, deze hormonen-geïnduceerde korte termijn shopping spree is niet tegen te houden, en dan kun je best je energie sparen: only fight the battles you can win.
Maar dat betekent niet dat je álle kleertjes in de winkel moet kopen. Babykleertjes in het bijzonder zijn zeer interessant voor het 2de hands circuit. Ze worden immers maar zeer kort gebruikt: de baby groeit in de eerste weken/maanden snel en moet frequent naar grotere maten overschakelen. Daarbij komt nog dat in de korte periode dat ze gebruikt worden, de baby niet aan het rondkruipen is. Er treedt dus nauwelijks slijtage op.
Peuters dragen hun kleren al iets langer. Door het kruipen zullen de broekjes het hard te verduren krijgen, maar voor de rest van de outfit blijft ook nu de slijtage nog beperkt.
Eens de baby een kleuter geworden is en gaat kruipen, stappen, lopen, springen en vallen, zullen de kleren meer slijtage ondervinden, terwijl ze ook een langere periode gebruikt worden. Hier is het minder makkelijk om nog mooie 2de hands kleren te vinden. Hoewel er altijd wel een aantal stuks de kleutertijd onbeschadigd overleven, moet je toch rekening houden met veel knielappen, opgelapte ellebogen, verkleuring door veelvuldig wassen, uitgerekte kleren...
De strategie moet dan aangepast worden en dat merk je ook aan de manier van verkopen: waar baby- en peuterkleertjes nog vaak per stuk of in een aantal stuks samen worden aangeboden, zullen 2de hands kleuterkleertjes eerder in bulk worden verkocht: een paar nog mooie stuks die maar beperkt gedragen werden, en een pak kleren die nog perfect draagbaar zijn maar hun 2de hands-status niet kunnen verbergen. Die kun je dan dienst laten doen als speelkleren.
Waar vind je nu zo'n 2de hands materiaal? Ga in eerste instantie horen bij familie, vrienden en collega's. Vaak kun je gebruikte kleren gratis krijgen, zeker als ze al een tijdje in een kleerkast plaats liggen in te nemen en de kinderen al wat ouder zijn. Verder zijn er natuurlijk de bekende algemene 2de hands websites: Kapaza, 2dehands, Koopjeskrant, etc.
Minder voor de hand liggend en moeilijker te vinden, maar momenteel erg veel gebruikt, zijn Facebook-pagina's waar ouders de te klein geworden kleren van hun kinderen te koop aanbieden. Zo zie je ook meteen álle kleertjes die de ouders te koop aanbieden, en kun je meer in één keer ophalen: brandstof is immers ook duur en veel verplaatsingen doen (of verzendkosten betalen), doet de winst van 2de hands kopen teniet.
Één zo'n Facebook-pagina voor 2de hands kinderkleertjes vind je alvast hier. Verkoop je zelf ook de kleertjes van je schat(ten) via Facebook? Voeg je pagina toe in de reacties!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten